Stabiele zijligging

Vanmiddag moest ik even de stad in om iets op te halen. Nadat ik mijn fiets op slot had gezet liep ik de hoek om en zag daar een man heel raar over een fiets liggen. Binnen twee seconden werd duidelijk dat er iets mis was; hij leek een epileptische aanval te hebben. Terwijl iemand anders hem in de stabiele zijligging legde en probeerde bij te brengen belde ik 112. De man bleek een flinke hoofdwond te hebben. Hij lag zo ongelukkig terwijl iemand anders zijn hoofd ondersteunde dat ik de dikke sjaal die ik om had aangeboden heb om zijn hoofd te helpen ondersteunen. Er was gelukkig snel een agent ter plaatse en de ambulance ook niet lang op zich wachten. Toen hij in goede handen was ben ik – zonder sjaal – verder gelopen.

Hoewel ik een jaar of drie geleden een reanimatiecursus gevolgd heb zou ik vandaag niet in staat zijn geweest de beste man eigenhandig in de stabiele zijligging te leggen. Dit lijkt me een punt van aandacht (note to self). Ook moet ik eerlijk bekennen dat ik even twijfelde over mijn sjaal: het was een hele fijne sjaal en ik wist dat hij (erg) vies zou worden en ik hem daarna waarschijnlijk niet meer terug hoefde. Erg lang heb ik overigens niet getwijfeld; als ik daar gelegen had, had ik ook graag gewild dat iemand dat voor mij zou doen en dat leek me reden genoeg om mijn sjaal af te staan. Door de hoofdwond zat de sjaal onder het bloed dus die heb ik achtergelaten.

Nadat je een kwartier naast iemand hebt gestaan in één van de meest miserabele momenten van zijn leven, zonder een woord met hem te hebben gewisseld (hij was op een gegeven moment wel bij bewustzijn, maar kon niet praten) vertrouw je hem toe aan de ambulancebroeders en zie je hem nooit meer terug. Je weet alleen zijn voornaam, omdat de politieagent in zijn tas op zoek ging naar legitimatie. De omstanders die geholpen hebben nemen wat onwennig afscheid van de man ‘Beterschap hè P.’, terwijl hij op de brankaar gehesen wordt, en dan van elkaar. ‘Nou, nog een prettige dag dan maar hè’. Het was wat onwerkelijk. Laten we hopen dat het inmiddels weer een stuk beter gaat met P. en de andere mensen daadwerkelijk een prettige dag gehad hebben.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s